Domowa spiżarnia – gdzie zaplanować i jak urządzić spiżarnię?

Dodano: 2019-11-04

Wybierając projekt domu jednorodzinnego, warto zwrócić uwagę, by uwzględniał on przestrzeń idealną na spiżarnię. Jest kilka miejsc w domu, które można przeznaczyć na tę funkcjonalną strefę. Które z nich wybrać i o czym należy pamiętać podczas jego urządzania?

 

Spiżarnia jak urządzić i gdzie?

Spiżarnia w domu – w jakim miejscu najlepiej ją urządzić?

Domowa spiżarnia ma wiele zalet, a najważniejszą z nich jest możliwość przechowywania zapasów spożywczych w zasięgu ręki. W rozsądnie zaplanowanym oraz dobrze urządzonym miejscu znajdziemy również odpowiednią przestrzeń do przechowywania rzadko używanych sprzętów kuchennych i akcesoriów. Spiżarnia powinna zostać zaprojektowana w taki sposób, aby mieć do niej prosty i szybki dostęp – zwykle organizujemy ją w kilku sprawdzonych miejscach w domu.

 

Popularnym rozwiązaniem w nowoczesnych projektach domów jednorodzinnych jest ukryta spiżarnia w kuchni, zapewniająca najszybszy dostęp do przetworów, zapasów czy sprzętów. Czasem strefę do przechowywania planuje się również pod schodami prowadzącymi na piętro, co pozwala w praktyczny sposób zagospodarować znajdującą się pod nimi przestrzeń. W niektórych przypadkach spiżarnię przenosi się natomiast do pomieszczeń gospodarczych, zlokalizowanych np. w piwnicy lub w garażu – choć są bardziej oddalone od kuchni, to jednak ze względu na brak ogrzewania panują w nich idealne warunki do przechowania żywności.

Spiżarnia za zamkniętymi drzwiami – uwzględnienie obecności spiżarni w projekcie domu

Jak pokazuje niejedna zdjęciowa galeria, spiżarnia w kuchni może występować w kilku odsłonach. Często praktykowanym pomysłem jest podzielenie strefy kuchennej na dwa wnętrza, z czego jedno, zdecydowanie mniejsze od drugiego, spełnia funkcję schowka na zapasy. Co bardzo ważne, tak zaplanowana spiżarnia wydzielona jest ścianami i prowadzą do niej zamykane drzwi, co ułatwia zachowanie w niej nieco niższej temperatury i ochronę przetworów przed światłem słonecznym.

 

Nowoczesna spiżarnia w kuchni może zajmować także przestrzeń wnęki, która zostanie wyznaczona w projekcie specjalnie w tym celu. Również w tym wypadku warto zdecydować na wykonanie odpowiedniej zabudowy, by przetwory i zapasy nie stały na widoku oraz były lepiej chronione przed wpływem niekorzystnych czynników. Spiżarnia we wnęce może zostać zabudowana zamykanymi szafkami wykonanymi na wymiar lub zasłonięta przesuwnymi drzwiami. W obu wypadkach zyskujemy bezpośredni dostęp z kuchni do spiżarni – warto jednak pamiętać, że rozwiązania te lepiej zarezerwować dla przestronnych kuchni, w których pomimo wyodrębnionej części do przechowywania można z łatwością zorganizować wszystkie niezbędne strefy kuchenne. Więcej o spiżarni w kuchni przeczytamy w artykule Kuchnia ze spiżarnią – czy tego pragnie idealna pani domu.

Spiżarnia w piwnicy i w garażu – optymalne warunki do przechowywania

W przypadku malutkich kuchni oraz aneksów kuchennych, w których trudno wygospodarować osobną przestrzeń na spiżarnię, warto zdecydować się na inne rozwiązanie – nowoczesną spiżarnię w kuchni z powodzeniem zastąpi spiżarnia w piwnicy lub w garażu. W obu przypadkach zyskujemy idealne warunki do przechowywania żywności, o jakie trudno w przypadku aranżacji spiżarni w kuchni.

 

Spiżarnia z półkami w piwnicy

 

Piwnica oraz garaż (przede wszystkim ten nieogrzewany), doskonale spełniają funkcję chłodnych magazynków. Zapewniają optymalną dla zapasów spożywczych wilgotność powietrza na poziomie 55-65%, a także właściwą temperaturę, osiągającą maksymalnie 16 stopni Celsjusza. Wynika to nie tylko z braku systemu grzewczego, ale również z braku dostępu światła słonecznego, które może powodować spore wahania temperatur. Temperatura nie podnosi się również na skutek gotowania czy pieczenia, których nie da się uniknąć w kuchni. W takich warunkach można bezpiecznie przechowywać samodzielnie przygotowane przetwory, ale także zapasy produktów sypkich czy zebrane jesienią plony.

Jaka będzie odpowiednia wielkość i wymiary spiżarni w domu?

Wielkość spiżarni zależy od możliwości, jakie oferuje konkretny projekt domu, a także od indywidualnych preferencji. Siłą rzeczy spiżarnia we wnęce nie będzie zbyt duża, podobnie jak spiżarnia pod schodami, o czym dowiemy się więcej z artykułu Jak zagospodarować przestrzeń pod schodami. Jeśli jednak zostaną one funkcjonalnie zagospodarowane, spełniają bieżące potrzeby domowników, mimo że często zajmuję niewiele więcej niż 1 m2. Jeżeli natomiast możemy sobie na to pozwolić, spiżarnia może być wręcz osobnym pomieszczeniem o powierzchni kilku metrów kwadratowych – najłatwiej wygospodarować taki metraż np. w jednej z części podpiwniczenia.

 

Pomieszczenie na spiżarnie obok kuchni

Co wziąć pod uwagę, urządzając spiżarnię?

Planując spiżarnię w domu, należy pamiętać zarówno o kwestiach technicznych, jak i funkcjonalnych. Najważniejsze z nich to:

  • wybór na spiżarnię pomieszczenia nieogrzewanego (jeśli jest to możliwe) i łatwo dostępnego,
  • wybór pomieszczenia suchego, by uniknąć psucia się artykułów spożywczych,
  • wybór pomieszczenia bez okien,
  • usytuowanie spiżarni od strony północnej (szczególnie gdy mowa o spiżarni w kuchni),
  • konieczność wykonania w spiżarni systemu wentylacyjnego oraz instalacji oświetleniowej,
  • właściwe wykończenie spiżarni, ułatwiające utrzymanie w niej czystości (np. płytki lub kamień, które dodatkowo ochłodzą przestrzeń),
  • odpowiednie wyposażenie spiżarni w szafki, półki, regały itp.

Istotną kwestią jest również właściwa termoizolacja pomieszczenia – jeśli będzie miało grube, zaizolowane ściany, nie będziemy mieli problemu, jak schłodzić spiżarnię. W odprowadzaniu ciepła oraz nadmiaru wilgoci pomoże ponadto osobny kanał wentylacyjny.

Szafy i moduły koszy cargo – wybieramy dobry sposób na przechowywanie

Dla funkcjonalności spiżarni ogromne znaczenie ma jej wyposażenie. W osobnym wnętrzu warto zabudować ściany regałami (gotowymi lub systemowymi) z odpowiednio nośnymi półkami. Wyposażenie takiej spiżarni uzupełnią szafki z szufladami, relingi, pojemniki czy kosze. Nieco inaczej trzeba natomiast urządzić spiżarnię w kuchni, gdzie doskonale sprawdzą się wysokie szafki cargo. Do ich frontów przymocowane są kosze, które po uchyleniu mebla w całości się wysuwają, natychmiast uwidaczniając całą zawartość. To nowoczesne rozwiązanie jest niezwykle wygodne w użytku, a dodatkowo wyposażone w system cichego domyku, więc idealnie sprawdza się we współczesnych wnętrzach. Jako szafki w spiżarni w domu sprawdzą się ponadto szufladynajlepiej doposażyć je w specjalne wkładki dzielące przestrzeń i ułatwiające segregowanie produktów.

 

Kosze modułowe - szuflady cargo

Równomierne oświetlenie w spiżarni

Ponieważ spiżarnia musi być pozbawiona dostępu do naturalnego światła, koniecznie należy wyposażyć ją w oświetlenie sztuczne. Podstawowym elementem jest sufitowa lampa główna, która rozświetli całe wnętrze. Warto jednak zamontować również lampki punktowe lub listwy LED oświetlające poszczególne regały, które ułatwią szybkie odnalezienie potrzebnych rzeczy.

 

Spiżarnia to bez wątpienia dodatkowy atut domu. Jeśli zostanie dobrze zaprojektowana i urządzona, z pewnością uczyni budynek bardziej funkcjonalnym.